Huygens Vocaal Ensemble

Het Huygens Vocaal Ensemble werd in 1993 opgericht als kamerkoor en is sinds 2002 een vereniging. De vereniging heeft ten doel het organiseren en geven van koorconcerten die een wezenlijke bijdrage van hoge kwaliteit leveren aan de culturele variëteit. De artistieke koers wordt uitgezet door de dirigent, Hans Tijssen. Het HVE is genoemd naar Constantijn Huygens, vooral bekend als dichter, maar daarnaast een hoge diplomaat en een uitmuntende componist en musicus. Een veelzijdige man, die zelf zijn muzikale werk hoger achtte dan zijn poëtische. Geïnspireerd door deze naamgever wil het HVE klassieke vocale muziek uitvoeren in gevarieerde programma's, waarin a-capella koorwerken worden gecombineerd met andere kunstvormen. Vernieuwend en op een zo hoog mogelijk niveau, onder het motto*:

Il n’en faut qu’un rayon pour un grand jour d’esté *

Het koor bestaat uit 16 gedreven zangers, die het beste uit zichzelf willen halen. Het koor heeft een transparante klank, die goed tot zijn recht komt in de a-capella werken die het vaste bestanddeel van de programmering vormen. Het koor ziet zichzelf graag als ambassadeur voor de hedendaagse klassieke muziek maar put ook uit het traditionele repertoire.

Eerstvolgende concerten


Huygens Vocaal Ensemble zingt ‘Via Crucis’ - Muziek voor de Passietijd

17 maart 2023, 20.30u OLV Basiliek Zwolle | bestel hier kaarten Zwolle
18 maart 2023, 20.30u Grote kerk Epe | bestel hier kaarten Epe
19 maart 2023, 15.30u Bergkerk Deventer | bestel hier kaarten Deventer


De kruisweg (Via Crucis in het Latijn) is een onderdeel van de traditie van het christelijke Paasfeest. Het is een nabootsing in de vorm van schilderijen of beeldhouwwerken van de lijdensweg van Christus. Het Huygens vocaal Ensemble geeft in dit programma muzikale inhoud aan het lijdensverhaal van Christus.

HVE volgt niet overal de officiële voorgeschreven gezangen en psalmen, maar heeft gekozen voor een collectie motetten die goed bij de 14 kruisstatiën van de kruisweg passen.

Zij zingen koorwerken van Bach, Bruckner, Tijssen, Kats-Chernin, Poulenc, Byrd en Gesualdo. Stuk voor stuk indrukwekkende composities die op de prachtige locaties schitterend zullen klinken.

Bijzonder in het programma is het werk ‘Mater’ van de Australische componiste Kats-Chernin. Een zes stemmige zetting van Stabat Mater. Voor zover bekend slechts eenmaal eerder uitgevoerd in Nederland.

Het koor bestaat uit gedreven zangers, die het beste uit zichzelf willen halen. Het koor heeft een transparante klank, die goed tot zijn recht komt in de a-capella werken die het vaste bestanddeel van de programmering vormen. Het koor ziet zichzelf graag als ambassadeur voor de hedendaagse klassieke muziek maar put ook uit het traditionele repertoire.

Kaarten voor de concerten kosten € 15,- (ex. Boekingskosten) in de voorverkoop en € 20,- aan de kassa.Zingen bij HVE

Het Huygens Vocaal Ensemble is altijd op zoek naar goede zangstemmen. Via 'project deelname' kunnen nieuwe zangers kennis maken met het koor. Het koor beschikt over een schitterende repetitielocatie aan de Dorpsweg 27 in Hattem. Hier repeteren we op maandagavond van 19.30 tot 22.00 uur. De contributie bedraagt € 30,- per maand.

We zijn ambitieus, gezellig, reislustig en niet te vergeten .... goed!, dus zelfs een verwende (lees: veeleisende) zanger moet zich bij ons thuis voelen.

Geïnteresseerde en gemotiveerde zangers kunnen een repetitie bijwonen en/of auditie doen. Maak hiervoor een afspraak met de dirigent Hans Tijssen (M 06 308 444 29) of meld je via de link aan. Aanmelden voor auditie

* Niet meer dan één zonnestraal is nodig voor een grote zomerdag (Serenade uit Pathodia sacra et profana - tekst en muziek van Constantijn Huygens).