Huygens Vocaal Ensemble

Het Huygens Vocaal Ensemble werd in 1993 opgericht als kamerkoor en is sinds 2002 een vereniging. De vereniging heeft ten doel het organiseren en geven van koorconcerten die een wezenlijke bijdrage van hoge kwaliteit leveren aan de culturele variëteit. De artistieke koers wordt uitgezet door de dirigent, Hans Tijssen. Het HVE is genoemd naar Constantijn Huygens, vooral bekend als dichter, maar daarnaast een hoge diplomaat en een uitmuntende componist en musicus. Een veelzijdige man, die zelf zijn muzikale werk hoger achtte dan zijn poëtische. Geïnspireerd door deze naamgever wil het HVE klassieke vocale muziek uitvoeren in gevarieerde programma's, waarin a-capella koorwerken worden gecombineerd met andere kunstvormen. Vernieuwend en op een zo hoog mogelijk niveau, onder het motto*:

Il n’en faut qu’un rayon pour un grand jour d’esté *

Het koor bestaat uit 16 gedreven zangers, die het beste uit zichzelf willen halen. Het koor heeft een transparante klank, die goed tot zijn recht komt in de a-capella werken die het vaste bestanddeel van de programmering vormen. Het koor ziet zichzelf graag als ambassadeur voor de hedendaagse klassieke muziek maar put ook uit het traditionele repertoire.

Eerstvolgende concerten

15 en 16 juni 2024
Huygens Vocaal Ensemble | Koormuziek uit Zuid-Amerika

In dit programma geeft het Huygens Vocaal Ensemble een bloemlezing uit het Zuid-Amerikaanse koorrepertoire. We gaan in het programma op zoek naar de traditie en oorsprong van de Zuid- Amerikaanse Muziek. Deze ligt soms verankerd in de volksmuziek en soms in de Europese traditie.

Historische barokwerken uit Mexico worden naast hedendaagse composities uit Brazilië uitgevoerd en naast Cubaanse en Braziliaanse composities geïnspireerd door religies van Afro-afstammelingen in Zuid-Amerika worden neoklassieke werken uit Colombia gezet.

Een uitdagend, verrassend en afwisselend programma dat zich uitstrekt over een tijdsperiode van een kleine 500 jaar.

bestel kaarten 15 juni 20.00u Plantagekerk Zwolle
bestel kaarten 16 juni 15.30u Grote kerk Epe

Gast Dirigente Paula Torres

PAULA ANDREA TORRES AYALA, is geboren in Colombia in 1972 en heeft meer dan 20 jaar in Chili gewoond. Ze is onlangs naar Nederland verhuisd en is sinds mei van 2022 gevestigd in Utrecht. Momenteel studeert ze aan het HKU Conservatorium in het ‘Master of Music-programma in Koordirectie’ bij Professor Rob Vermeulen. Ze behaalde haar diploma in ‘Choral Conducting’ aan de ‘University of Chile’ in 2003 en haar master in ‘Music Performance in Orchestral Conducting’ in 2020 aan dezelfde universiteit.

Ze heeft gestudeerd bij prestigieuze leermeesters van de Colombiaanse koorwereld, zoals Alejandro Zuleta, Jorge Zorro en Julián Gómez, en in Chili bij Guido Minoletti. Ze heeft haar studies in deze specialiteit vervolmaakt bij gerenommeerde Argentijnse dirigenten Néstor Andrenacci en Néstor Zadoff.

Bijna 20 jaar lang heeft ze lesgegeven in bachelor- en masteropleidingen, verbonden aan onderwijsinstellingen zoals de Pontificia Universidad Católica, Universidad de Chile, Universidad Mayor en Universidad Alberto Hurtado.

Ze heeft een opmerkelijke artistieke carrière ontwikkeld als dirigent van gerenommeerde koren in Chili, waaronder het Ensamble Res Nova (oprichter), Coro Bellas Artes en het Universidad Alberto Hurtado’s Camber Choir en het Ensamble Ikaros (oprichter).

Zingen bij HVE

Het Huygens Vocaal Ensemble is altijd op zoek naar goede zangstemmen. Via 'project deelname' kunnen nieuwe zangers kennis maken met het koor. Het koor beschikt over een schitterende repetitielocatie aan de Dorpsweg 27 in Hattem. Hier repeteren we op maandagavond van 19.30 tot 22.00 uur. De contributie bedraagt € 35,- per maand.

We zijn ambitieus, gezellig, reislustig en niet te vergeten .... goed!, dus zelfs een verwende (lees: veeleisende) zanger moet zich bij ons thuis voelen.

Geïnteresseerde en gemotiveerde zangers kunnen een repetitie bijwonen en/of auditie doen. Maak hiervoor een afspraak met de dirigent Hans Tijssen (M 06 308 444 29) of meld je via de link aan. Aanmelden voor auditie

* Niet meer dan één zonnestraal is nodig voor een grote zomerdag (Serenade uit Pathodia sacra et profana - tekst en muziek van Constantijn Huygens).