Mozart - Requiem in Deventer en Epe

Op vrijdag 15 november en zondag 17 november zal het Huygens Vocaal Ensemble twee uitvoeringen geven van het Requiem van Mozart. De concerten zullen plaatsvinden in respectievelijk de Bergkerk in Deventer (20.30u) en in de Grote kerk van Epe (15.30u).
Kaarten voorverkoop 10,- | 19,50 euro (excl.boekingskosten), aan de kassa 15,- | 25,- euro.
Bestel kaarten

Requiem (1791 / 2015) – Wolfgang Amadeus Mozart

Voor het eerst (!) in de meer dan 25-jarige geschiedenis van het Huygens Vocaal Ensemble staat er werk van Wolfgang Amadeus Mozart op het programma. Omdat een meesterwerk als het Requiem niet op ons repertoire mag ontbreken, zijn we blij en trots dat we nu dit programma kunnen realiseren. We zijn hiervoor uitgebreid naar 22 zangers.

Het Huygens Vocaal Ensemble zou het Huygens Vocaal Ensemble niet zijn als er niet iets bijzonders met dit concert aan de hand zou zijn – wij zien onszelf graag als ambassadeur voor nieuwe muziek. We vervullen deze rol door antwoord te geven op twee belangrijke vragen: ‘welke versie van het requiem zing je?’, en ‘wat programmeer je erbij?’

Welke versie – een bewerking van een bewerking van een bewerking
Na een lange tijd van aandacht voor opera’s ging Mozart omstreeks 1790 weer religieuze muziek schrijven. Zijn Requiem kon hij echter – zoals bekend – niet meer voltooien. Hij rondde de eerste twee delen af (Introitus en Kyrie) en schreef van het Dies irae wel noten voor koor en strijkers, maar de instrumentatie bleef onvolledig. Van het slotdeel van de Sequenz, het Lacrimosa, componeerde hij zelfs alleen de eerste acht maten! Ook van het Offertorium zijn alleen koor- en hier en daar wat strijkerspartijen overgeleverd.

Begin van het deel Lacrimosa: de acht maten die Mozart ervan componeerde en een poging van Eybler om het vervolg te schrijven. HVE voert bij dit concert de versie van Süssmayr uit. Deze keuze is niet alleen praktisch, het is ook een compositie met een kop en een staart. Letterlijk: Süssmayr gebruikte voor het einde namelijk de noten van de eerste delen. Het blijft natuurlijk de vraag of Mozart dat zelf ook zou hebben gedaan en of hij die delen die Süssmayr toevoegde – Sanctus, Agnus Dei en Lux aeterna – ook zou hebben gekozen. Maar duidelijk is, dat Süssmayr bijzonder geïnspireerd was door Mozarts materiaal. In zijn eigen werk haalde hij het niveau van het Requiem namelijk zelden.

Nog bijzonderder is dat wij de Süssmayr versie in een bewerking uitvoeren. Het Huygens Vocaal Ensemble is een klein ensemble. Om met dit kleine ensemble een goede balans te vinden tussen orkest en solisten is gekozen voor een her instrumentatie van Bart Oenema uit 2015. Bart heeft het orkest teruggebracht naar 8 instrumentalisten - orgel, cello, viool I, viool II, Contrabas, fagot, hobo en fluit.

Naast het Requiem twee grote romantische motetten van Mendelssohn en Reger. Voor het HVE geen geijkt repertoire. Twee werken – een uit de vroege romantiek en een uit de laat romantiek - met grote zeggingskracht welke een mooie inleiding vormen op het Requiem van Mozart.