Huygens Vocaal Ensemble en Noorderlicht

Toelichting op het programma

Het Huygens Vocaal Ensemble presenteert op 16 en 17 maart het programma Noorderlicht. In deze concerten staan werken van hedendaagse componisten uit Scandinavië, Baltische staten, Rusland en Noord Amerika centraal. Er worden werken uitgevoerd van Kreek, Vasks, Lauridsen en Pärt Verder kunt u de première meemaken van het werk ‘Seven Trees’ van dirigent Hans Tijssen.

De muziek verbeeldt de “verschrikkelijke pracht en schoonheid van het Noorderlicht, reflecterend in een bevroren meer”. Lange lijnen, verstilde momenten, ijsheldere klanken in een almaar veranderend toonlandschap. Deze klankbeelden zullen visueel ondersteund worden door een lichtspel waarin kou en warmte, licht en duisternis verbeeld zullen worden.

Dit programma brengt muziek van hedendaagse Noordelijke componisten, die tot nu toe niet of nauwelijks te horen is geweest Nederland. Daarnaast een uniek programma door een totaalbeleving van geluid met ondersteunende visuele effecten. Modern-klassieke muziek wordt vaak gezien als moeilijk in het gehoor liggend, echter de muziek van deze Noordelijke componisten klinkt echter zowel eigentijds als vertrouwd en heeft de potentie om mensen te raken.

Concerten

Zaterdag 16 maart in het Refter van Klooster Nieuw Sion in Diepenveen – aanvang 20.30u en zondag 17 maart in de Grote kerk in Epe – aanvang 15.30u. Deze locaties zijn gekozen omdat deze de ruimte en sfeer belichamen waarin het thema van dit concert het best tot zijn rechtkomt, en omdat het overwegend a-capella koormuziek programma hier het best verklankt wordt.

bestel kaarten