Huygens Vocaal Ensemble zingt ‘Voices of Nature’

Het programma voices of nature is ontstaan na een uitnodiging van Dordtyart aan het Huygens Vocaal Ensemble om een programma te maken voor het klankpaviljoen.

DordtYart is gevestigd op een cultuurhistorische locatie in Dordrecht, de Biesboschhal van de voormalige scheepsmotorenfabriek op de Stadswerven. DordtYart biedt ruimte aan moderne kunsten.

Het Huygens Vocaal Ensemble ziet zichzelf als ambassadeur van de hedendaagse (koor-) muziek. Artistiek leider Hans Tijssen heeft na overleg met de ontwerper van het klankpaviljoen gekozen voor een programma waarin de lijnen ruimtelijkheid en hedendaagse muziek een verbinding vormen.

De werken zijn merendeels geïnspireerd op de natuur - o.a. de Cousteau songs van dirigent Tijssen en Tryptisch of Austral times van Australiër McKinley. Dit verklaart ook de titel Voices of Nature. Werken waarbij ruimtelijkheid een belangrijk aspect is geweest bij het tot stand komen van de composities.

Een bijzonder project omdat koor en begeleiders het programma in zeer verschillende omstandigheden gaan uitvoeren. Allereerst in de intieme sfeer van het klankpaviljoen in Dordrecht maar ook in de sobere maar monumentale Bergkerk in Deventer. Het derde concert vindt plaats in Waanders in de Broeren in Zwolle.

Drie bijzondere ruimtes met een elk hun eigen akoestiek. Dat stelt specifieke eisen aan het gekozen repertoire, maar biedt ook extra mogelijkheden. Met zangers die soms zingend rondlopen, ervaren de bezoekers de ruimtelijkheid met hun oren.

De samenwerking met slagwerkster Marleen Verhoeff geeft het programma extra glans. De bijzondere klanken van haar marimba (aangeslagen maar ook gestreken) komen in de verschillende ruimten goed tot hun recht en geven het geheel een betoverend karakter.

Zo nemen we de bezoekers mee op een ontdekkingstocht door klank en ruimte van hedendaagse vocale muziek. In een origineel en afwisselend programma - vernieuwend en uitdagend maar toch toegankelijk.

Concerten:
7 oktober 20.00u Biesboschhal Dordrecht
8 oktober 15.30u Bergkerk Deventer
14 oktober 20.30u Waanders in de Broeren Zwolle


Kaarten:
Kaarten voor Dordrecht kosten € 20,-. (elke 4e kaart gratis) In Deventer en Zwolle kosten de kaarten € 16,- aan de kassa en € 13,50 in de voorverkoop. Info en voorverkoop: www.huygensmusic.nl

programma:
Lux Aurumque - Eric Whitacre
Cousteau songs - Hans Tijssen
Triptysch of Austral time - Ian McKinley
Choros - Hans Tijssen
Stimmen der Natur - Alfred Schnittke
Antiphon for the Angels - Hans Tijssen
Alleluia - Jake Runestad
Sleep -Eric Whitacre